Bränt barn skyr brödet

På kakproffset Mia Öhrns blogg hittade jag en intressant iakttagelse om de trendiga surdegbageriernas tendens att övergrädda sina bröd. Det är inte en helt ovanlig syn på Stockholms populäraste bagerier att skorpan är nästintill svartbränd. Som Mia skriver är det vare sig gott eller nyttigt. Det är dessutom väldigt synd, eftersom bröden är väldigt bra i grunden.

Det otroliga är att folk köper de svartbrända bröden ändå!
Jag tycker det är bra att svenskarna har lärt sig uppskatta riktigt, bageribakat bröd istället för inplastade gummiaktiga fabrikslimpor. Men någonting är fel om man är villig att köpa vad som helst, bara för att det har ett fint namn.
Det känns som att de nya bagerierna, som började så bra, nu har fallit offer för en konstig trend och därmed grävt ner sig själva i en grop. Men man kan inte leva hur länge som helst på ett gott rykte…

Jag hoppas och tror att surdegstrenden håller i sig, och att bra bröd går från att vara en statusstämpel till ett genuint intresse hos konsumenterna (det är det ju redan i stor utsträckning). Då slipper bagerierna böja sig för konstiga påhitt och kan satsa på det de gör bäst – gott bröd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: