Cake of Sweden goes Cake of Skåne!

Ett par gånger om året åker jag ner till släkten i Skåne. Det är alltid kul, men alltid kort om tid – trots att vi inte är så många i släkten så hinner man oftast bara träffa alla en kort stund. Sedan kusinerna fick barn blir det lätt kaos 🙂
När jag var nere i somras fick jag lite klagomål från släktingarna, på att de inte fått smaka min cheesecake. De hade ju hjälpt mig att vinna en resa till Shanghai genom att jaga röster, så det är klart att de borde få prova kakan. Men det blev aldrig tid att baka…
När vi åkte ner nu till jul såg jag därför till att planera in ett kakbak bland all julmat. För att hylla mitt skånska arv gjorde jag en variant på originalet, genom att byta ut blåbären mot lingon (eftersom den skånska flaggan är rödgul). Kombinationen lingon och saffran känns ju dessutom passande i juletider!
Skånsk cheesecake med saffran och lingon 

 

  • 0,25-0,5 g saffran
  • 150 g smör
  • 1 stor äggula
  • 3,5 dl mjöl
  • 3 msk strösocker

    Fyllning:

  • 3 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 500 g kesella/kvarg (10% fetthalt)
  • 1 dl lätt crème fraîche
  • 1 ekologisk citron, skal och saft
  • 0,5 dl mjöl
     


    • Gelé:

     

  • 3 gelatinblad
  • 225 g lingon
  • 3 msk vatten
  • 0,5-1 dl socker

 

Mortla saffranet och blanda ut med äggulan. Låt stå en stund.Hacka smöret i små bitar med mjölet och sockret och nyp ihop till små smulor. Tillsätt ägget och knåda ihop till en jämnt gulfärgad deg. (Eller använd matberedare.)
Tryck ut degen i en springform, ca 24 cm i diameter, och ställ i kylen en halvtimme. Sätt ugnen på 180°C. Förgrädda botten högt upp i ugnen i ca 8 min.

Gör fyllningen:
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner kesella och crème fraîche.
Riv citronen (obs! se till att inte få med det vita beska av skalet) och tillsätt.
Pressa citronen och häll saften i äggsmeten. Sikta ner mjölet.
Häll smeten över kakbottnen och grädda på 180°C i ca 40 minuter.
Låt kakan svalna helt innan du gör gelén.

Tina blåbären i en kastrull med vattnet och sockret. Mixa med en mixerstav. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 min. Ta upp bladen och rör ner dem i den heta blåbärssåsen. Placera över ett kallt vattenbad och rör tills såsen har svalnat något och fått äggvitekonsistens. Häll allt över kakan (i formen) och ställ in i kylen. Det tar ca 30 min för gelén att stelna.

Annonser

2 thoughts on “Cake of Sweden goes Cake of Skåne!

  1. […] kanske är svårt att tro, men cheesecake har aldrig varit någon favorit för mig. I alla fall inte den tunga, amerikanska, […]

  2. Anna skriver:

    den har jag smakat. fin och god

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: