Rosendals saffransskorpor

Guldgula, små, knapriga, söta… Jag har älskat saffransskorpor sedan första gången jag bakade dem med mamma för 10-15 år sedan. Nuförtiden svämmar internet nästan över av recept på dessa små tingestar, men då kändes de fortfarande nya och innovativa.
Kanske var det också genom dessa som min kärlek till saffran uppstod. Lussebullar och cheesecake i all ära, men det här är nog det godaste man kan göra av världens dyraste krydda.

Jag har provat några olika recept, men återkommer alltid till det här.  Det kommer från Rosendahls trädgårdsbok och till skillnad från många andra varianter innehåller det inget smör, vilket ger skorporna den rätta knaprigheten.
Den här gången rostade jag mandlarna i ugnen (ca  5 min 200°C) innan jag bakade, och det blev ännu godare än vanligt.

Obs! Det här är en liten sats (20-25 små skorpor), som med fördel kan dubbleras, tripplas osv – de går åt fort…

Saffransskorpor som på Rosendal

  • 60 g sötmandel
  • 1 kuvert (0,5 g) saffran + 1 sockerbit
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2,5-3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 50 g mörk choklad, grovhackad
    Till pensling:
  • 1 äggvita

Mal en tredjedel av mandeln fint och hacka resten grovt. Mortla saffran tillsammmans med sockerbiten.
Blanda mandel, ägg, socker, saffran och salt. Tillsätt 1,5 dl av mjölet blandat med bakpulvret. Tillsätt därefter den lätt mjölade chokladen. Till slut blandas resten av mjölet ner lite i taget. Akta så det inte blir för mycket.
Rulla ut degen till längder och lägg på en smord plåt. Pensla längderna med äggvita.
Grädda i 180° i ca 15-20 minuter.
Skär dem i skorpsnittar och torka dem i 100° i ca 30-40 minuter.


Annonser

2 thoughts on “Rosendals saffransskorpor

  1. Cecilia skriver:

    Så härligt färg! Jag har precis fått ett stort paket (förmodligen fejk)saffran så jag letar inspiration till projekt. Kunde tänka mig en veganiserad version av det här.

    Gott nytt år på dig!

    • pannanochpennan skriver:

      Kul att kunna inspirera!
      Hör gärna av dig om du gör en veganiserad version. Tänker du dig nån slags ”no-egg”-produkt, eller hur brukar du göra?

      Gott nytt år på dig med!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: