Lucka 22: Hemgjorda marsipanpraliner

Jag har aldrig varit överdrivet förtjust i marsipangodis – det är kul att göra egna figurer, men inte lika kul att äta… Men då pratar jag om köpt marsipan!
Nu har jag insett hur enkelt det är att göra egen marsipan, och då blir det också betydligt godare. Har man turen att ha färdigköpt mandelmjöl hemma går det hur snabbt som helst, annars får man ställa sig och mala mandeln först. Men gamla mandelkvarnar har ju sin charm 🙂

Grundreceptet är lika delar (jag väger dem) mandel och florsocker, som man helt enkelt knådar ihop. Om mandeln är nymalen kan det naturliga fettet räcka som bindmedel, annars kan man tillsätta lite, lite grädde för att få massan att hålla ihop.

Sedan är det fritt fram att fantisera fram smaksättningar! Gräv i köksskåpen och var kreativ!
I år har jag använt: ekologiskt vaniljpulver, årets Blossa med saffranssmak, konjak, gula russin.

Sedan kommer det roligaste: att forma praliner. Man kan till exempel göra grisar, rulla bollar, eller kavla ut massan och ta ut former med ett litet kakmått, eller skära med kniv.
Lägg sedan bitarna i frysen. När de är riktigt kalla går det lätt att doppa dem i smält choklad. Men sedan får man vara kvick om man vill dekorera, för chokladen stelnar snabbt! Toppa med nötter, strössel, krossad polkagris eller vad som nu passar till smaksättningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: