Lucka 12: Salta saffranshjärtan

Jag börjar undra om jag inte skulle ha gjort en saffranskalender av det här. Hälften av inläggen handlar ju ändå om det… 🙂 Men det är ju så gott! Här kommer ett i alla fall ett salt tips som balans till alla sötsaker.
De här bullarna måste ni bara testa, jag gjorde dem till en glöggfest förra året och de var mycket uppskattade. Goda smakbrytningar och mycket sälta!

Saffranshjärtan med pesto och soltorkade tomater

  • 2,5 dl mjölk
  • 1/2 g saffran (mortlat med en nypa socker)
  • 1/2 msk socker
  • 75 g smör
  • 25 g jäst
  • 1 dl kesella
  • 1 ägg
  • 2 krm salt
  • 8–9 dl vetemjöl (eller byt ut ett par dl mot rågsikt)

    Fyllning:

  • pesto
  • riven parmesanost
  • soltorkade tomater, klippta i småbitar
  • uppvispat ägg till pensling
  • sesamfrön
  • ev lite gourmetsalt

Smula jästen i en bunke och strö över socker.
Värm mjölken med saffranet i till 37°C (känn av temperaturen med knogen!).
Häll mjölken över jästen och rör ut. Tillsätt kesella, ägg och salt och blanda.
Arbeta in så mycket mjöl som behövs för att få en smidig deg.
Jäs degen övertäckt 30–45 minuter.

Sätt ugnen på 225°C.

Stjälp upp degen på en arbetsbänk och knåda lätt. Kavla ut den till en knappt centimetertjock, rektangulär platta. Bred ut pesto tunt och strö ut parmesan och soltorkade tomater över (tänk på att det är väldigt salta ingredienser, så överdriv inte mängden).

Rulla ihop plattan från båda långsidorna, så att det blir två rullar som möts på mitten. Skär till drygt 20 bitar. Lägg dem i bullformar av papper på en plåt, och nyp ihop degen så att det bildas en spets på varje hjärta.
Låt jäsa övertäckta i cirka 30 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över sesamfrö och eventuellt lite havssalt i tunna flagor. Grädda i 10–12 minuter mitt i ugnen.

Annonser

One thought on “Lucka 12: Salta saffranshjärtan

  1. Erik Lundberg skriver:

    ser riktigt gott ut 🙂

    det blev bara chokladkolor och knäck förut så kändes lite tråkigt att uppdatera med det. men idag har jag gjort lakritskola och lakrits-passionsfruktkola vilket blev riktigt gott 🙂

    jag gjorde även lite mandelmassagodis (smaksatte med whisky, päroncognac och lavender, var för sig) vilket blev lyckat det med 🙂

    receptet för lakritskola som jag använde var:

    50g smör
    2dl socker
    1 dl ljus sirap
    2-3 msk lakritspasta (flytande lakrits, går köpa på tex lakritsroten. dock lite dyrt så ska köpa fast nästa gång som jag smälter själv)
    3-4 krm saltlakritssalt (ammoniumklorid, finns även den på lakritsroten)

    för passionsfruktkolan (som jag sen la i lager med lakritskolan – båda är utsökta separat också)
    50g smör
    2dl socker
    1dl ljus sirap
    4 passionsfrukter (blir lite knastrigt men riktigt gott ändå)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: