Lucka 10: Laxgratäng

På tal om rätter som blir mycket goda trots få ingredienser (se föregående inlägg). Här kommer ännu en sådan.
Laxpudding är ju en svensk husmansklassiker, och dessutom en av mina favoriträtter. Fast när jag tänker på laxpudding tänker jag på den variant vi brukar göra i min familj, som egentligen är mer av en laxgratäng. Vi gör den nämligen utan ägg. Jag tycker det blir mycket krämigare och godare så.
Det här känns som riktigt lyxig bjudmat, och är dessutom enkelt att göra. Det tar lite tid att skiva potatisen och ha gratängen i ugnen, men det finns inga komplicerade steg i tillagningen.

Det här är ett bra tips för julbordet också, kanske istället för Jansson om man inte gillar ansjovis? Man kan ju förstås strimla potatisen och toppa med ströbröd om man vill ha det rätta utseendet på gratängen.

Laxgratäng

  • 10-14 stora potatisar av mjölig sort (t ex King Edward)
  • ca 3 dl grädde (vispgrädde eller matlagningsgrädde) + ev. lite mjölk/grädde till spädning
  • 200-300 g skivad gravad eller kallrökt lax
  • fryst dill
  • salt och vitpeppar

Sätt ugnen på 225 °. Olja en ugnsform.
Skiva potatis så tunt du kan. Skär laxen i centimeterbreda remsor. Varva potatis och lax i formen. Salta (anpassa mängden efter laxens sälta), peppra och ”dilla” mellan lagren.
Avsluta med ett lager potatis. Häll över grädden.

Grädda i mitten av ugnen ca 30-40 minuter, tills potatisen är genommjuk och ytan gyllene.
Ser ytan ut att börja bli bränd, täck över formen med aluminiumfolie mot slutet. Håll koll på gratängen under tiden så den inte blir torr – det kan behövas spädas med lite mer grädde eller mjölk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: