Lucka 8: Saffranssnittar med apelsin och ingefära

Det här är en variant på den klassiska kolakakan, eller sirapssnitten som den också kallas. I brist på vanligt vetemjöl bytte jag ut ungefär hälften mot fullkornsvetemjöl, det gick alldeles utmärkt.


Saffranssnittar med apelsin och ingefära

  • 1/2-1 påse saffran
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 msk vatten
  • 2 msk sirap
  • 100 g rumstempererat smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • rivet skal av en apelsin

Sätt ugnen på 175°C.

Mortla saffran med lite strösocker. Lös upp blandningen i en skvätt vatten. Blanda med sirapen i en bunke.
Rör smör och socker mjukt och fluffigt. Blanda med saffranslösningen och rör tills allt är genomgult.
Blanda mjöl, bakpulver, apelsinskal och ingefära och rör ner. Knåda snabbt ihop till en deg.
Dela degen i tre bitar och rulla ut till längder. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta till.

Grädda i 12-15 minuter. Skär längderna i sneda bitar innan medan de fortfarande är varma. Låt sedan kakorna svalna på plåten. Förvara i en lufttät burk.

Annonser

2 thoughts on “Lucka 8: Saffranssnittar med apelsin och ingefära

  1. Cissy skriver:

    Dessa lät goda, men varifrån får de smak av apelsin? Hehe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: