Godare än pommes

Tänk på något gott. Något salt, gult, avlångt, krispigt, härligt flottigt…

Vad tänkte du på?

Jag tänker i alla fall på något jag lagade häromdagen. Något som lätt platsar på listan över det godaste man kan tillaga i en panna så här års:

Vaxbönor på farmors vis

  • Tag en bunt färska vaxbönor. En rejäl sådan – det ser mer ut när de är okokta (och du kommer vilja ha mer)! Rensa (=klipp av ändarna) och skölj.
  • Under tiden, koka upp rejält med saltat vatten. Släng i bönorna och låt koka tills de är mjuka, men har lite spänst kvar (tänk al dente). Det tar ungefär 5-10 min.
    Häll av vattnet från bönorna och låt dem ånga av i ett durkslag.
  • Bryn en rejäl klick smör i en stekpanna. Snåla inte, det här är hela finessen!
  • När smöret har en guldig ton, häll ner några matskedar skorpmjöl. Det ska vara så mycket att smöret sugs upp. Salta. Lägg i bönorna och vänd runt tills de är jämnt täckta av blandningen.

Klart!

Det går mycket bra att frossa i enbart bönorna, men de passar också utmärkt som tillbehör till t.ex. lammfärsbiffar. Men skippa ketchupen, lova det!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: