Om att bedöma andras mat

På tal om recensioner. Vem har inte drömt om ett liv som krogrecensent? För det låter ju fantastiskt: att få betalt för att gå ut och äta, att prova den ena finkrogen efter den andra och sedan få ösa ur sig sina åsikter, som sedan följes och respekteras av andra. I mina ögon är det en ära man fått, och med den ett stort ansvar. Förmodligen är det inte fullt så lätt som man kan tro. Hur skriver man om mat på ett målande och rättvist sätt? Och vem har rätt att bestämma vad som är bra och dåligt?

För två år sedan avslöjade sig en av Sveriges anonyma krogkritiker, efter en 12 år lång karriär på Sydsvenskan. Bakom aliaset ”Bong” dolde sig en av tidningens musikjournalister, som fått en utvidgad karriär i krogkritiken. Huruvida han var bra eller ej råder det delade meningar om, men jag tycker ändå att detta är fascinerande läsning som ger en (om än subjektiv) inblick i hur det gick till.

Skulle du vilja jobba som krogrecensent?

Mer om krogkritik och dess problematik finns att läsa till exempel här och här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: