Gröna linser med rödvin och persiljerot

Häromdagen var jag sugen på linser. Hemma fanns ett öppnat paket bacon och lite överblivet rödvin. Tillsammans med lite rotfrukter blev det ett riktigt lyckat hopkok!

ca 2 portioner

  • 1/2 gul lök
  • 1 dm purjo
  • 1 dl gröna linser (kan blötläggas i förväg för att korta koktiden, kolla förpackningen)
  • 2 dl vatten
  • 1 stor morot
  • 1 persiljerot
  • 1/2 buljongtärning (tillsätt i slutet för att inte linserna ska bli hårda)
  • salt, peppar, örtkryddor (jag använde en provençalsk blandning)
  • rödvin efter behag (0,5-1 dl?)
  • 2/3 pkt bacon, i små bitar
  • ett par champinjoner, tärnade

    Till servering: crème fraiche, hård chèvre, färsk persilja

Sätt på vattnet (salta inte) och häll i linserna när det kokar.
Skala persiljeroten och moroten och skiva eller tärna i 0,5 cm bitar. Gör likadant med purjon.

Hacka löken fint och stek den i olja på medelvärme. (Den ska bli genomskinlig och inte ta färg). Lägg i rotsaker och purjolök och låt dem fräsa med en stund, tillsammans med örtkryddorna.

När en kvart återstår av linsernas koktid, häll ner grönsaksblandningen i kastrullen, tillsätt en slatt rödvin, buljongtärningen och lite extra vatten. Låt koka klart tillsammans, smaka av med salt och peppar.

Under tiden steker du baconet (förslagsvis i den använda lökpannan). Tillsätt svampen och fräs en kort stund. Rör ner i den färdiga linsgrytan.

Grytan är god som den är, men blir ännu härligare om den toppas med färskriven ost, en klick crème fraiche och lite nyklippt persilja!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: